Obsah Směsi Třídění směsí Různorodé směsi Stejnorodé směsi (roztoky) Dělení směsí

Emulze

Emulze je různorodá směs, která vzniká rozptýlením kapiček jiné kapaliny v kapalině. Obě kapaliny musí být vzájemně nemísitelné nebo omezeně mísitelné.

Příprava emulze

Do kádinky (skleničky) nalij vodu a přilij trochu oleje. Směs zamíchej. Přestaneš míchat a změř na hodinkách, za jak dlouho vzniknou dvě vrstvy. Do kádinky přidej trochu prostředku na nádobí opět změř, za jak dlouho vzniknou dvě vrstvy.

Prostředek na nádobí slouží jako emulgátor. Udržuje emulzi stabilní.

Plave voda na olej nebo olej na vodě? Proč?

Řešení

Olej plave na vodě, protože má menší hustotu než voda.

Emulgátory (stabilizátory emulze) jsou látky, které zpomalují oddělování složek emulze.

jar slouží jako stabilizátor emulze pleťové mléko je emulze

Mezi emulgátory patří např. prostředky na mytí nádobí, prací prášky, lecitin.

Většina kosmetických přípravků, jako tělová mléka, pleťová mléka, krémy atd. jsou emulze.


Pokračovat