Obsah Kyselé a zásadité pH Co jsou to kyseliny Názvosloví kyselin Nejdůležitější kyseliny Co jsou to hydroxidy Názvosloví hydroxidů Nejdůležitější zásady Soli

Kyseliny

Představ si, že si kousneš do citronu. Okamžitě se ti vybaví kyselá chuť. A v čem jsou nakládané kyselé okurky? Kyselina octová (ocet) se používá jak do okurek tak do zálivek na saláty. A co superkyselé Bompary? Obsahují velké množství kyseliny citronové. Minerálky, které chutnají příjemně kysele se podle toho nazývají kyselky.

citron   kyselka   nakládané okurky

Pod pojmem kyselina si většinou vybavíme látku, která chutná kysele. Chemikové se ale na kyseliny dívají jinak. Ne každá kyselina chutná kysele (nehledě k tomu, že ochutnávání chemikálií je životu nebezpečné). Ukážeme si vhodnější způsoby, jak zjistit, zda je látka kyselá.
Protikladem kyselin jsou v chemii zásady.

Pokračovat